Bon dia! Aquest mes de juny han passat relativament poques coses, i ja estic pensant en vacances, així que el butlletí d’avui serà curtet. Però us porto algunes notícies i una tria de novel·la negra per aquest estiu, que sempre va bé.
Què ha passat
Seguint el nijūshisekki, el calendari tradicional japonès de 24 estacions, hem passat pel 夏至 Geshi (solstici d’estiu) i estem a punt d’entrar a 小暑 Shōsho, que marca l’arribada de la calor. És època de cigarres, de pluges torrencials i del festival Tanabata, el festival de les estrelles (7 de juliol). S’hi celebra la trobada dels déus Orihime i Hikoboshi, separats per la Via Làctia. Aquests dos déus estaven enamorats, però la relació estava prohibida i se’ls va castigar a viure separats pel riu celestial, la Via Làctia. Però cada 7 de juliol, un estol de garses forma un pont sobre la Via Làctia, permeten que els dos enamorats es retrobin durant un dia. Us ho expliquen amb més detall a Japonismo.

TV3 segueix amb el seu cicle de pel·lícules de Studio Ghibli. La nit del 5 al 6 de juliol podreu veure aquestes pel·lícules que fins ara no havíem pogut gaudir en català: La Ponyo al penya-segat // Porco Rosso // El record de la Marnie // El vent s'aixeca. Després les podreu veure a l’aplicació 3Cat, i en faran reemissions cada dissabte al migdia. Les del mes de juny ja les podeu trobar a 3Cat.
Què s’ha anunciat
Ha sigut un mes poc mogut, pel que fa a noves publicacions. Però per fi us puc explicar que l’any que ve portaré dos clubs de lectura: continuaré amb el de La Carbonera (Barcelona), i en començo un de nou a La Temerària (Terrassa).
La informació del club de lectura de La Carbonera encara no és pública (seguiu-les a les xarxes!), però sí que us puc explicar coses del de Terrassa: farem un panorama de la literatura japonesa des de l’any 2016 fins al 1896. De manera cronològica, parlarem de la història i la societat japonesa a través de 10 llibres. Les primeres sessions són aquestes:
Dimarts, 10 de setembre: Tòquio, estació de Ueno, de Miri Yū.
Dimarts 8 d’octubre: La noia de la botiga 24 hores, de Sayaka Murata.
Dimarts 5 de novembre: Una qüestió personal, de Kenzaburō Ōe.
Dimarts 3 de desembre: La casa de les belles adormides, de Yasunari Kawabata.
La resta de sessions les anirem confirmant més endavant. Si us interessa, envieu un correu a llibreriatemeraria (arroba) gmail.com.
Què he estat fent
He estat preparant l’última sessió del club de lectura a La Carbonera amb El darrer any de la infantesa, d’Ichiyō Higuchi, una obra tendríssima amb uns nens de classe molt baixa com a protagonistes. Ens va servir per parlar de geishes, de la situació de la dona als volts de 1900 i dels profunds canvis socials que hi va haver a l’època.
També vaig anar a veure l’exposició Geishes i samurais al Palau Martorell. Pocs objectes, però ben triats i contextualitzats. Hi trobareu objectes espectaculars com un parell de kimonos d’època o armadures de samurais, objectes més quotidians com les carmanyoles que feien servir les geishes, o màscares de teatre. Però en destaco el gravat de La gran onada de Kanagawa.
Què he llegit
Aquest mes de juny he pogut llegir poc, però de literatura japonesa han caigut aquests dos:
NonNonBa, de Shigeru Mizuki. L’editorial Astiberri ens porta aquest manga on el protagonista aprèn sobre els yōkai gràcies a les llegendes que li explica una àvia del poble.
La mujer de la arena, de Kōbō Abe. Una novel·la existencial recuperada per Siruela d’un dels autors més interessants del Japó contemporani. S’exploren temes com la condició humana o la filosofia.
Què us recomano
Estiu per mi vol dir novel·la negra, així que us faig una tria ràpida de llibres que us poden anar bé:
Els llibres de Seicho Matsumoto (a Libros del Asteroide) són una delícia. N’hi ha quatre, molt diferents entre ells. Per exemple, El expreso de Tokio és un puzzle d’horaris, mentre que La chica de Kyushu és una crítica social molt interessant.
Seis Cuatro, de Hideo Yokoyama, també és una novel·la negra interessant. El protagonista és un policia que treballa al departament de comunicació, i s’hi veu quines notícies expliquen als mitjans i com. Recentment s’ha publicat La luz del norte, on un arquitecte indagarà sobre la vida d’uns clients seus. Tots dos llibres els trobareu a Salamandra.
Tirant una mica més cap als clàssics, teniu els llibres de Seishi Yokomizo a Quaterni. El detectiu Kosuke Kindaichi us presentarà casos que exploren les tradicions i la història japoneses.
A Satori trobareu relats d’Edogawa Ranpo, el japonès que homenatjava Edgar Allan Poe al seu pseudònim. Té alguns relats inquietants, amb tocs sobrenaturals, i d’altres sobre crims. Els resoldreu seguint les passes del detectiu Kogoro Akechi.
I fins aquí. Durant juliol seré fora, així que és possible que no hi hagi cap butlletí fins al setembre. Qualsevol cosa, em trobareu com a @bungakullibres a les xarxes!